2012. november 18., vasárnap

Babaprogram


Babaprogram, korai fejlesztés, otthon végezhető babatréning betanítása

0 - 3 éves korig

A babaprogram célja a 0-3 éves korú gyermekek állapotának felmérése és a probléma feltárását követően a nehezen kezelhető (sírós, fordított bioritmusú, rosszul evő…) babák és szüleik egymásra hangolásának elősegítése, szükség esetén a korai fejlesztés elindítása. A gyermek állapotának megfelelően otthon végezhető szenzomotoros integrációs tréninget tanítunk, mama – baba - papa oktatással támogatjuk a kisgyermekek testi-lelki fejlődését.



A korai anya-gyermek kapcsolat határozza meg a gyermek környezetéhez való viszonyulását, az érdeklődését, társas kapcsolatának minőségét, és az új dolgokra adott reakcióját, tehát a tanulását is. A csecsemők egy éves korra kialakult kötödés-minősége igen stabil, 86 %-nak 6 illetve 18 éves korukban is ugyan olyan minőségű, mint csecsemőkorukban. A tapasztalatok szerint a spontán változást igen erős, többnyire traumatizáló hatás hozhatja létre. A kedvező irányú változás a hosszabb családterápia, egyéni gyermek- és szülő tréning eredménye. Az egyedi probléma feltárást követően a sírós, fordított bioritmusú, rosszul evő babák és szüleik egymásra hangolása, a baba jelzéseinek jobb megértése az első lépcső.

Az eltérő fejlődés már igen korán megfigyelhető, ha van a gyermek közelében olyan képzett szakember, aki ezeket a jeleket képes értelmezni. A koraszülöttek, az oxigénhiányt elszenvedett gyerekek, a császáros babák, a kis súllyal születettek azok, akinek mindenképpen a lehető leghamarabb meg kell kapni a figyelmet, szükség esetén pedig a korai fejlesztést. A szülőknek a lelki támogatást, az otthoni környezet kialakításához tanácsokat, és azt a lehetőséget, hogy kérdéseikkel, észrevételeikkel szakemberhez tudjanak fordulni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése